De Europese Unie heeft voor het eerst de export van coronavccins verboden. Het gaat om 250.000 AstraZeneca-vaccins die van Italië naar Australië verscheept zouden worden, aldus Europese bronnen, die daarmee informatie bevestigen van de krant The Financial Times.
Nationale autoriteiten kunnen, in overleg met de Europese Commissie, export vanuit de EU blokkeren als ze van mening zijn dat een bedrijf zijn afspraken niet nakomt. Italië deelde zijn besluit mee aan de Europese Commissie, die geen bezwaar heeft gemaakt, schrijft de krant La Repubblica.
Het is daarmee de eerste keer sinds de invoering van het veelbesproken Europees toezichtsmechanisme op de uitvoer van coronavaccins, dat een levering wordt tegengehouden. Tot donderdag waren al meer dan 150 leveringen aan derde landen aangemeld en goedgekeurd.
Sinds eind januari moeten vaccinproducenten die aankoopovereenkomsten met de Europese Commissie hebben gesloten toelating aanvragen voor de uitvoer van vaccins naar een rist derde landen. Met het mechanisme wilde de Commissie meer zicht krijgen op de handel en verzekeren dat de producenten hun contracten voor leveringen aan de lidstaten honoreren.
In tegenstelling tot andere vaccinproducenten heeft AstraZeneca nog niet de doses geleverd die het aan de EU heeft beloofd. Het bedrijf verminderde de verwachte leveringen in het eerste kwartaal van 80 miljoen naar 40 miljoen doses, door productieproblemen.
Het vermoeden bestond dat in de EU geproduceerde vaccins werden verkocht aan landen buiten de Unie, wat leidde tot het ontstaan van een registratiesysteem voor de export.
In Canberra reageert minister van Financiën Simon Birmingham bij Sky News "ontgoocheld" en "gefrusteerd" door het nieuws. "De wereld bevindt zich nu op onbekend terrein. Het is weinig verrassend dat sommige landen de spelregels verscheuren." Australië heeft wel tegenvallers ingecalculeerd, klinkt het nog.