Artsen en apothekers roepen volgende regering op om te investeren in cyberbeveiliging

903 artsen en apothekers hebben de eerste enquête beantwoord over cyberbeveiliging in de gezondheidszorg die in België werd uitgevoerd door de uitgevers van De Specialist, Medi-Sfeer en Farma-Sfeer. Een vijfde van hen is al slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. De resultaten van deze enquête kunnen toekomstige ministers van Volksgezondheid helpen om de nodige maatregelen te nemen om de cyberbeveiliging in de gezondheidszorg te verbeteren. 

Eén op de vijf deelnemers (19%) aan deze enquête over cyberbeveiliging is de afgelopen zes jaar het slachtoffer geweest van een cybermisdrijf. Met welke aanvallen hebben huisartsen, specialisten en apothekers te maken gehad (in dalende volgorde)? 

  • Phishing: pogingen om gegevens te stelen of toegang te krijgen tot bankrekeningen via een e-mail, sms of telefoontje: 55%.
  • Hacking: ongeautoriseerde toegang tot computersystemen: 54%
  • Computersabotage: vernietigen, blokkeren of wissen van computergegevens: 45%
  • Ransomware: eisen van losgeld om gegevens te herstellen die door ransomware zijn geblokkeerd: 45%
  • Cyberpesten: online lastigvallen via e-mail of berichten: 21%. 

De helft van de artsen en apothekers maakt zich voortdurend zorgen over de IT-beveiliging van hun beroepsactiviteit. Een derde vindt echter dat "het een probleem is voor hun IT-afdeling en hun IT-specialist", niet voor henzelf.

Steun van de overheid
De meerderheid van de artsen en apothekers (84%) is van mening dat ondersteuning van professionals en instellingen in de gezondheidszorg op het gebied van cyberveiligheid een prioriteit moet zijn voor de volgende regering.

Ze vragen om een verhoging van het budget voor cyberbeveiliging dat aan ziekenhuizen wordt toegewezen. 79% van de respondenten vindt dat de federale overheid een cyberbeveiligingspremie moet toekennen aan extramurale zorgverleners (huisartsen (70%), extramurale specialisten (75%) en apothekers (72%)) om gezondheidsgegevens beter te beschermen.

Verder is een op de twee respondenten van mening dat artsen of apothekers niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een inbreuk op de beveiliging van de gegevens van hun patiënten. 30% van de respondenten is echter bereid deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Betere bescherming van gezondheidsprofessionals tegen kwaadaardige opmerkingen
85% van de deelnemers aan onze enquête wil dat de overheid specifieke regels invoert om professionals in de gezondheidszorg te beschermen tegen kwaadaardige commentaren op sociale netwerken en verwijzingssites voor zorgverleners. Specialisten in ziekenhuizen - die meer worden blootgesteld aan commentaar op sociale netwerken - vragen vaker om deze maatregel (81%) dan huisartsen (73%) of apothekers (68%).  

In de columns van De Specialist en Medi-Sfeer hebben een aantal artsen al hun ergernis geuit over negatieve recensies over hen die op websites zijn gepubliceerd. 

Bereidheid om te leren over cyberbeveiliging
Volgen artsen en apothekers specifieke opleidingen om de risico's van cybercriminaliteit te voorkomen? Op dit moment is dat nog zeldzaam. Acht op de tien respondenten heeft dat in de afgelopen vijf jaar niet gedaan. Dit is geen bewijs van gebrek aan interesse, want 67% van de respondenten zegt bereid te zijn om een training te volgen.

We hebben deze vraag uit het werkveld opgepikt en we bieden nu 5 opleidingsvideo's over cyberbeveiliging aan op ons BrainTop-platform

> Ontdek alle resultaten van deze enquête in De Specialist 221
> Wim Bijnens (Shield): "Enquête cyberveiligheid onthult verontrustende situatie"
> Enquête cyberveiligheid: reacties UZ Leuven 

  • Methodologie
    - Online enquête uitgevoerd via de media De Specialist, Medi-Sfeer en Farma-Sfeer.
    - Enquêteperiode: januari-april 2024
    - Aantal respondenten: 903 (59% mannen/41% vrouwen)
    o Huisartsen: 38%
    o Specialisten in ziekenhuizen: 34%
    o Specialisten buiten ziekenhuizen: 19%
    o Apothekers: 9%.

    - Geografische spreiding van de praktijkplaats (praktijk of apotheek): Vlaanderen (40%), Brussel (11%) en Wallonië (49%).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.