Apothekers moeten voortaan met alle aanvullende vaccins kunnen vaccineren, meent de Duitse overheid. Daarom wil ze een "aanvullend laagdrempelig vaccinatieprogramma" opzetten. Apothekers zullen dan niet alleen preventieve vaccinaties tegen griep en het coronavirus in het terugbetalingssysteem mogen aanbieden, maar ook tegen een aantal andere infectieziekten.
Dat meldt onze zusterkrant AerzteZeitung. Aanzetten die alleszins in de smaak moeten vallen bij vrijgevestigde apothekers. Het monopolie van artsen voor het testen op bepaalde infectieziekten zou ook worden opgeheven bij onze oosterburen. Dit alles doet sterk denken aan de beweging die ook in ons land aan de gang is.
Volgens de plannen van de regering wordt de Infectiebeschermingswet zodanig aangepast dat apothekers - na een passende opleiding - naast vaccinaties tegen influenza en SARS-CoV-2 voor 18-plussers ook "verdere vaccinaties met geïnactiveerde vaccins en tegen tekenencefalitis" mogen uitvoeren.
In lijn met deze eis voor geïnactiveerde vaccins zouden apothekers voortaan tevens preventieve vaccinaties tegen difterie, hepatitis B, polio, kinkhoest en tetanus mogen aanbieden. En dat tegen terugbetalingstarief, als een voorgestelde wetswijziging het zou halen.
Artsenvergunning verder afgezwakt
Daarnaast zouden apothekers een ruimere bevoegdheid moeten krijgen voor in-vitrodiagnostiek van overdraagbare ziekten. Tot nu toe is hiervoor in de Duitse Infectiebeschermingswet een artsenvoorbehoud geformuleerd (met uitzondering van sneltesten voor HIV, hepatitis C, SARS-CoV-2 en Treponema pallidum).
In de toekomst zullen "apothekers en farmaceutisch personeel dat werkt in apotheken" ook gemachtigd worden om in-vitrodiagnostica te gebruiken voor patiëntgerelateerde sneltesten voor adenovirussen, influenzavirussen, norovirussen, RSA-virussen en rotavirus.
De werkelijke focus van de apotheekhervorming zou echter niet de uitbreiding van de medische bevoegdheden van de beroepsgroep zijn, maar de verbetering van de financiële positie van de apotheken. Zo zouden Duitse apotheken flexibeler openingstijden moeten kunnen hanteren, en zou men filiaal- en dochterapotheken willen 'bevrijden' van diverse beperkingen bij hun oprichting.